top of page

Besede u čast Desanke Maksimović: „Deca i igra” nasuprot internet igrama


U osnovnoj školi Aleksa Dejović u Sevojnu u subotu, 16.maja održano je prvo takmičenje u čast Desanke Maksimović na temu „Deca i igra”.

Zakazano pa otkazano prošle godine zbog poplava koje su zadesile Srbiju, ovo takmičenje, realizovano od strane prosvetnih radnika Vere Rajaković, profesora srpskog jezika i književnosti i Radovana Pavlovića, profesora razredne nastave, zamišljeno više kao ideja da se deca u većoj meri posvete prirodi, igrama i međusobnoj direktnoj komunikaciji kroz igru, onako kako je to naša pesnikinja slavila kroz svoje pesme, da se odvoje od tzv. pametnih tehnologija, okupilo je brojne osnovce i srednješkolce užičkih škola.

U ime ideje koja je pokrenula nešto više od pukog takmičenja učenika, profesorka Vera Rajaković je izjavila:

—Desankina poezije nije misaona forma elektronske sveukupnosti. Ona je lična, topla, neprolazna istina doneta među nas harmonijom čistog zvuka. Istina koja utiče na duboku promenu uma, jer u velikom broju Desankinih pesama je ovekovečena stvarnost doživljena u procesu odrastanja– igrama u prirodi. To nije i ne može modus internet shvatanje koje um ostavlja gladnim.

Žiri koga su sačinjavali prosvetni radnici: Biljana Grujičić ( predsednik žirija), Gordana Rogić i Biljana Davidović ocenjivao je besede u kategoriji osnovaca i srednješkolaca i doneo odluke o nagradama.

U kategoriji osnovnih škola nagrađeni su: 1. mesto - Marija Jevtić, OŠ"Aleksa Dejović, Sevojno 2. mesto - Marija Ilić, OŠ "Aleksa Dejović, Sevojno 3. mesto - Petar Mojsilović,OŠ"Aleksa Dejović, Sevojno 4. mesto - Katarina Marić, OŠ"Aleksa Dejović, Sevojno

U kategoriji srednjih škola za najbolje besednike su proglašeni: 1. mesto - Jelena Marić, Ekonomska škola 2. mesto - Žikica Lukić, Ekonomska škola 3. mesto - Anja Marković Jašić, Medicinska škola 4. Verica Radojčić, Tehnička škola

Pobednica u kategoriji srednjih škola, Jelena Marić zahvalila se OŠ Aleksa Dejović iz Sevojna na pozivu za učešće na takmičenju i izrazila zadovoljstvo činjenicom da je njen rad prihvaćen i pozitivno ocenjen. Njenu nadu da će se učenici i narednih godina na isti način i istim povodom okupljati slaveći zajedno lepotu života potvrdio je i profesor razredne nastave Radovan Pavlović u svom obraćanju:

—Vreme je da se okrenemo prirodi, da u našim plodnim srcima i umovima zasadimo klicu iskonske nade u bolje, srećnije detinjstvo. Bar da upola uradimo što je naša Pesnikinja duše započela, a to je da gajimo dobru biljku– srećno dete koje će se razvijati u prirodnom okruženju. Naša škola negovaće besedništvo kao bi deci približila taj vid retoričke umetnosti. Ovo je prva godina takmičenja u besedništvu u čast Desanke Maksimović na temu „Deca i igra” , ali se nadam–ne i poslednja s obzirom na to da želimo da ova manifestacija poprimi tradicionalni karakter čime bismo svake godina ujedno obeležavali i dan rođenja naše velike pesnikinje–16. maj.

Pobednici prvog besedništva u čast Desanke Maksimović nagrađeni su od strane saradnika : Narodne biblioteke Užice koja je poklonila zbornike „Međaj” i druge vredne knjige kao i članske karte biblioteke, Književno udruženje „Paun Petronijević Rujno” čiji članovi su bili i učesnici programa a nagrađene je darivao zbornikom „Ruj” dok je „Službeni glasnik” darivao pet od ukupno deset tomova celokupnih dela Desanke Maksimović.


bottom of page