top of page

Filmski festival „Slobodna zona” u Požegi


U okviru Turneje filmski festival „Slobodna zona” će od 21. do 25. maja boraviti u Požegi. U bašti Kluba mladih Požega ljubitelji filmova će biti u prilici da pogledaju pet filmova sa prošlogodišnjeg jubilarnog filmskog festivala „Slobodna zona”.

Ovogodišnji izbor filmova za Turneju obuhvata ubedljivog pobednika beogradskog festivala po glasovima publike, ostvarenje So zemlje proslavljenog reditelja Vima Vendersa. Film prati fotografa Sebastiao Salgada koji poslednjih 40 godina putuje kontinentima, prateći korake večno menjajućeg čovečanstva. Film je 2014. dobio nagradu na festivalu u Kanu i San Sebastijanu, a ove godine je nominovan za Oskara u kategoriji najbolji dokumentarni film. Ovaj film je na programu u u četvrtak, 21. maja u 20 i30 časova.

Još jedan film sa nominacijom za Oskara, u kategoriji za najbolji strani film, Omar reditelja Hanija Abu-Asada, predstavlja napeti triler koji drži pažnju od početka do kraja o izdaji, navodnoj i realnoj, u okupiranim teritorijama Palestine. Film Omar publika će moći da pogleda u petak, 22. maja u 20 i 30 časova.

Film kojim je svečano otvorena Slobodna zona i koji je doživeo još četiri festivalske reprize, „20 000 dana na Zemlji”, reditelja Ijana Forsajta i Džejn Polard, predstavlja dokumentarno-fiktivnu biografiju rokenrol zvezde, muzičara, pesnika, pisca i scenariste, Nika Kejva. Na programu je u subotu, 23. maja u 20 i 30 časova.

Dolazimo kao prijatelji film proslavljenog dokumentariste Huberta Saupera nam donosi priču o kolonijalizmu u Africi koji danas preuzima novi, još opasniji oblik. Svi zainteresovani moćiće da ga pogledaju u nedelju, 24. maja u 20 i 30 časova.

O konjima i ljudima, film reditelja Benedikta Erlingsona je bizaran, urnebesan i čudesan debitantski film, jedinstvena oda vezi izmedju ljudi i konja na Islandu. Publika će ovo ostvarenje moći da vidi u ponedeljak, 25. maja u 20 i 30 časova.


bottom of page