top of page

Gradski kulturni centar: koncert grupe Wovoka i druženje sa Slobodanom Simićem i njegovim prijatelji


U Gradskom kulturnom centru nas u narednom periodu očekuje zanimljiv kulturni program. U četvrtak, 7.maja u 21 čas koncert će održati Poljska grupa Wovoka, dok će u subotu, 9. maja u 20 časova biti književno veče povodom obeležavanja 30 godina književnog rada Slobodana Simića.

Bend je dobio ime po verskom vođi Sjevernog Paiute plemena, utemeljitelju pokreta Ghost Dance, također poznatom kao Jack Wilson . Muzika koju izvodi Wovoka kombuje ruralni blues i mantre indijanskih plemena u hipnotičkom ritmu, na mističan način. Pesme su pune blues dijelova odsviranih na slide gitari, plemenskih ritmova i tvrdih rifova odsviranih na klavijaturama koje podsećaju na velikane rocka 70tih (The Doors su sigurno jedni od njih) kao i neke alternativne izvođače iz kasnijeg doba kao što je 16 Horsepower. Wovoka je prilično poljski All-Star ansambl sa Pawelom Szpurom (Hera, Cukunft) na bubnjevima, Ola Rzepka na klavijaturama (Alte Zachen, indie band Drekoty), ali tu je pridošlica koja krade show, potpuno nepoznata pjevačica Mewa Chabiera. Chabiera pjeva i vrišti i plače kroz pjesme, ona je zaista inkarnacija šaman proroka. Glas joj je jak, dubok, crn i pun strasti kako duhovno - vjerski tako i tjelesno – seksualno. Wovoka muzika je bluesy, duhovna, hipnotička, trance, tribal, zavodljiva, psihodelična. Ili ćete se predati i plesati „Ghost Dance“ ili će vaša duša biti izgubljena za vas zauvijek. Karte su u pretprodaji i mogu se kupiti u GKC C po ceni od 300 dinara.

Povodom 30 godina književnog rada Slobodana Simića u subotu, 9. maja u 20 časova biće održano veče pod nazivom „Sima i prijatelji”.

Slobodan Simić je rođen 1963. god. u Užicu. Završio je Medicinski fakultet u Beogradu, specijalizaciju psihijatrije i sudske psihijatrije i stekao zvanje primarijusa. Piše aforizme, kratke priče, pesme, dramske tekstove i scenarija.

Do sada je objavio šest knjiga aforizama i četiri knjige priča. Tekstovi su izvođeni u pozorištu i na TV. Aforizmi i priče su prevođeni na više od deset stranih jezika. Zastupljen je u brojnim domaćim i stranim antologijama i zbornicima. Dobitnik je najznačajnijih nagrada iz oblasti humora i satire.

Urednik je edicija „Nova satira” i „Aforiznica” u izdavačkoj kući „AGORA”

Radi kao psihijatar u Beogradu.


bottom of page